Tarihçe

Fakültemiz 1970 yılında Hacettepe Üniversitesi Eskişehir Tıp Fakültesi olarak kurulmuş, ilk öğrencilerimiz Hacettepe Üniversitesi Eskişehir Tıp Fakültesi adı ile diplomalarını almışlardır. Anadolu Üniversitesi’nin resmi olarak öğrencilerini kabulü ile fakültemize ara sınıflarda gelip mezun olan öğrencilerimiz Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi diploması ile 1982 yılında mezun olmuşlardır. Birinci sınıftan itibaren okulumuzda bulunan öğrencilerimiz ise 1986 yılında diplomalarını almışlardır. Daha sonraki yıllarda Fakültemiz 18 Ağustos 1993 gün ve 21672 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 496 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği Anadolu Üniversitesinden ayrılarak yeni kurulan Osmangazi Üniversitesine bağlanmıştır. Üniversitemizin ismi 06 Temmuz 2005 gün ve 25867 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5379 sayılı Kanunla “Eskişehir Osmangazi Üniversitesi” olarak değiştirilmiştir. Fakültemiz de aynı tarihten itibaren 'Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi' adı ile eğitim ve sağlık hizmeti vermeye devam etmektedir. Temel Tıp Bilimleri, Dahili Tıp Bilimleri ve Cerrahi Tıp Bilimleri bölümlerine bağlı 43 Anabilim Dalı ve 55 Bilim Dalı'nda lisans ve tıpta uzmanlık eğitimi vermektedir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalımız ise 1977 yılında Eskişehir Tıp Fakültesi Hastanesi'nin faaliyete geçmesi ile kurulan ilk anabilim dallarındandır. O zamanki adı ile Anadolu Üniversitesi'nin ilk rektörü olan Prof. Dr. Servet Bilir aynı zamanda ilk Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı başkanı idi. Anabilim Dalımızın 5 kurucu öğretim üyesi Dr. Güler Süloğlu, Dr. Ayten Yakut, Dr. Nurdan Kural, Dr. Necat A. Akgün ve Dr. Arif Akşit idi. Anabilim Dalımız Hacettepe Üniversitesi Pediatri Anabilim Dalı'nda birinci yıllarını bitiren 7 araştırma görevlisi (Dr. Zübeyir Kılıç, Dr. Osman Kirazlı, Dr. Sema Çoruh, Dr. İnayet Korkut, Dr. Hatice Toker, Dr. Ramazan Akkuş, Dr. Ayşe Jale Sevimli) ile aktif olarak göreve başlamıştır.

Pediatri Anabilim Dalı 15 yataklı bir servis ve tek odalı bir poliklinikten oluşuyordu. Pediatri servisi camlı bölmelerle Yenidoğan, Sütçocuğu, Enfeksiyon ve Büyük Çocuk olarak ayrılmış büyük bir odadan ibaretti.

Yan dalların kurulması fakültemizde ilk kez Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda gerçekleşmiştir. İlk kez 1977 yılından itibaren Anabilim Dalımıza bağlı Çocuk Nörolojisi, Çocuk Nefrolojisi, Çocuk Hematoloji-İmmünolojisi ve Yenidoğan yan dallarında eğitim almış öğretim üyeleri çalışmalarına başlamıştır. Çocuk Nöroloji Bilim Dalı kurucu öğretim üyesi Prof. Dr. Ayten Yakut, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı kurucu öğretim üyesi Prof. Dr. Nurdan Kural, Yenidoğan Bilim Dalı kurucu öğretim üyesi Prof. Dr. M. Arif Akşit ve Çocuk Hematoloji-İmmünoloji Bilim Dalı kurucu öğretim üyesi Prof. Dr. Necat A. Akgün’dür. Pediatrik Endokrinoloji 1985 yılında Doç. Dr. Nesrin Doğruel’in Anabilim Dalımıza katılmasıyla çalışmalarına başlamıştır. Anabilim Dalımız daha sonraki yıllarda daha da gelişerek bilim dalı sayısını 15’e çıkarmıştır. Çocuk Kardiyoloji, Çocuk Beslenme ve Metabolizma ve Çocuk Alerji bilim dalları 1993 tarihinden itibaren çalışmalarına başlamıştır. Çocuk Gastroenteroloji ve Hepatoloji, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları, Sosyal Pediatri ve Çocuk Yoğun Bakım bilim dalları 2004 yılı itibari ile bilim dalı olarak kurulmuş ve takip eden yıllarda hizmet vermeye başlamıştır.

Kurulduğu 1977’den bu güne dek görev yapan Anabilim Dalı Başkanlarımız:

Prof. Dr. Servet BİLİR

2020 - 2022

Prof. Dr. Coşkun YARAR

2022 - ...

Halen Anabilim Dalımız 12 profesör, 13 doçent, 3 doktor öğretim üyesi, 11 yan dal araştırma görevlisi ve 51 araştırma görevlisi ile hizmet vermektedir.