Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı

YÖKSİS Sayfam

Doç. Dr. Hülya ANIL

Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı

Çocuk Alerji Bilim Dalımız 1993 yılında Eskişehir Osmangazi  Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hatalıkları Ana Bilim Dalı bünyesinde kurulmuştur. 2014 yılında Çocuk İmmünolojisinin Alerji ile  birleştirilmesi ile Çocuk İmmunoloji ve Alerji Bilim Dalı olarak gerek eğitimde ve araştırmalarda gerekse poliklinik ve yatan hasta servisleriyle hizmet vermeye devam etmektedir. Kliniğimizde 3 poliklinik, 1 solunum fonksiyon test odası, 1 bronş provokasyonu test odası, alerji testlerinin ve ilaç/besin provokasyonlarının yapıldığı allerji test odası yer almaktadır.

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümü, immün (bağışıklık) yetmezlik temelli pek çok hastalığın tanı ve tedavilerinin yapıldığı bölümdür. Çok sık enfeksiyon geçiren çocuklardan çok ağır enfeksiyon geçiren çocuklara kadar bağışıklık sistemlerinin incelendiği bilim dalımız bağışıklık sistemi yetersizliğine ek olarak günümüzde hayatımızda büyük bir yer tutan alerjik hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen de bilim dalıdır. Hayatımız da  İmmünolojik ve alerji kaynaklı pek çok hastalık bulunur. Bunlar arasında alerjik nezle, bahar nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, alerjik olan ve olmayan bronşiyal astım, atopik dermatit olarak tanımlanan egzema  besin, ilaç, böcek ve deri alerjileri, tekrarlayan hışıltı atakları ve anafilaktik şok olarak tanımlanan ve acil müdahalenin gerekli olduğu ölümcül derecede ağır alerjik reaksiyonlar yer alır.

Kliniğimizde bünyesinde Alerji laboratuvarı ile Solunum Fonksiyon Testleri Laboratuvarı bulunmaktadır. Bu laboratuvarlarımızda kendi alanlarında uzmanlaşmış sağlık personelimiz çalışmaktadır. Alerji Laboratuvarımızda astım, alerjik rinit gibi solunum yolu hastalıklarında alerjenleri belirlemek için alerji cilt testleri yapılmaktadır. Besin alerjilerinde şüpheli besini belirlemek için prik testleri ile deri yama testleri yapılmaktadır. Tanının kesinleştirilmesi ya da besinlere karşı tolerans geliştiğini belirlemek için besin ve ilaçlar ile yükleme testleri yapılmaktadır. Ayrıca alerjik astım, alerjik rinit ve arı (venom) alerjilerinde uygulanan aşı tedavisi (immünoterapi) kliniğimizde başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

Bölümümüze 0222 239 2979 / 2790 nolu telofonumuzdan ulaşabilirsiniz.