Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı’nda kalp ritim bozukluğu olan çocuklarda “Elektrofizyolojik Çalışma (EPS) ve Ablasyon” uygulaması Eskişehir’de ilk kez gerçekleştirilerek kalp ritim bozukluğu bulunan çocuk hastalar sağlığına kavuşturuldu.
Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Birsen Uçar “ilimizde ilk kez uygulanmaya başlanan ve halk arasında “Ritim anjiyosu, yakma veya dondurma” isimleri ile de bilinen “Elektrofizyolojik Çalışma (EPS)/Ablasyon” uygulamalarının, aritmi tanısı konulan çocukların tedavisinde önemli bir eksikliği gidereceğini ve gerek ilimiz, gerekse çevre iller için son derece faydalı olacağını” ifade etti.
Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aritmi ve Elektrofizyoloji Sorumlusu Prof. Dr. Yakup Ergül’ün de katkıları ile uygulamayı gerçekleştiren Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Sülü “Ritim bozuklukları çocuklarda sık görülen kalp hastalıkları arasındadır. Kliniğimizde uzun yıllardır bu hastaların tanısı elektrokardiyografi (EKG), ritim Holter, Eforlu EKG, olay kaydediciler (event recorder) ve ekokardiyografi kullanılarak yapılmaktaydı. Bu hastaların ilaçlar ile tedavi, takip ve izlemleri de yapılmaktaydı ancak yakın zamana kadar EPS ve ablasyon işlemleri yapılamıyordu. Bu nedenle hastalar sıklıkla Ankara ve İstanbul’da bulunan merkezlere yönlendirilmekte idi. Artık hastanemizde bu yöntemler ile tedavi yapılmaya başlandı; şu ana kadar kliniğimizde EPS/ablasyon işlemleri yapılan 6 çocuk hasta sağlığına kavuştu. Hastalara bu işlemde; bacak toplardamarlarından girişim yapıldıktan sonra 3 boyutlu haritalama yöntemi kullanılarak, sıklıkla radyasyon kullanılmadan, ritim bozukluğu tipi ve yeri tespit edildikten sonra yakma (radyofrekans ablasyon) veya dondurma (kriyoablasyon) yöntemi kullanılarak ortadan kaldırılmaktadır. İşlem sonrası hastalar kısa sürede normal yaşantılarına dönmekte ve sıklıkla ritim bozukluğu ilacı kullanma gereksinimi ortadan kalkmaktadır. Ayrıca ritim bozukluğu nedeni ile spor yapamayan hastaların çoğu spor yaşantısına geri dönebilmektedir. Bu işlemlerin yapılabilmesi için kliniklerinde eğitim aldığım Sayın Prof. Dr. Yakup Ergül’e eğitim sürecimde ve sonrasında hastanemizde yaptığımız ilk işlemlerde verdiği tüm destekler için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.